Uudis

Krasnojarskis avati XXIX Taliuniversiaad

Krasnojarskis avati XXIX Taliuniversiaad

Täna süüdati Krasnojarskis /Venemaa/ XXIX taliuniversiaadi tuli. Esmakordselt peetakse taliuniversiaad Venemaal.
Väga suursuguse kunstilise kavaga avatseremoonial osales ka Venemaa president Vladimir Putin.

Taliuniversiaad on kahtlemata selle aasta maailma suurim talvine multispordiüritus. Universiaadil osaleb enam kui 2700 sportlast 58 riigist. Esindatud on üle 600 kõrgkooli. Suurim delegatsioon (295 sportlast) on korraldaja riigil – Venemaal. Üle saja sportlasega on esindatud Kasahstan, Jaapan ja Hiina.
11 päeva jooksul selgitatakse parimad 11 spordialal, välja antakse 76 medalikomplekti. Universiaadil on ametis üle 5000 vabatahtlikku. Võistluseteks on valminud uued spordirajatised või on olemasolevad täielikult rekonstrueeritud. Delegatsioonid on majutatud üliõpilasküla värskelt remonditud hoonetesse. Võistlused toimuvas sportlaskülast 2-16 km kaugusel, nii et kõik võistlused on kuni poole tunni autosõidu kaugusel.
Universiaadi ava- ja lõputseremooniaid, samuti enamike võistluste finaale kannavad üle paljude riikide telekompaniid, sealhulgas ka Eurosport. Kohapeal on müüdud erinevatele võistlustele 160 tuhat piletit. Universiaadide kõrgest sportlikust tasemest annab tunnistust seegi, et rohkem kui 100 varasematel universiaadidel võistelnud üliõpilassportlast olid medalivõitjaks Sotši või Pyeng Changi olümpial. Krasnojarskis on kohal ka 2018. aasta olümpiavõitjad prantslane Perrine Laffont ja korealane Kim Alang. Lisaks neile, teisigi tituleeritud sportlasi.
Eestit esindab seniste taliuniversiaadide suurim delegatsioon. Universiaadil võistleb 19 sportlast kuuest erinevast kõrgkoolist. Enim sportlasi on Tartu Ülikoolist /8/, Tallinna Tehnikaülikoolist ja Eesti Maaülikoolist on kaks sportlast. Eestlased osalevad suusaorienteerumises /11 sportlast/, Freestyle suusatamises /3/, iluuisutamises /2/, mäesuusatamises /2/ ja murdmaasuusatamises /1/.
Meie suurimad lootused on seotud suusaorienteerumisega, mis on esmakordselt taliuniversiaadi kavas. Suusaorienteerumisele on see ühtlasi suur samm teel olümpiaalaks. Senistel suusaorienteerumise üliõpilaste MMidel oleme võitnud mitmeid medaleid ja loodame lisa seegi kord. Suusaorienteerumise meeste esinumber on Kevin Hallop /EMÜ/ ja naistest Doris Kudre / TÜ/. Doris oli eelmisel üliõpilaste maailmameistrivõistlustel jälitussõidus neljas. Lisaks neile kuuluvad koondisesse Rimmo Rõõm, Andres Rõõm, Kaarel Vesilind, Georg Caius Kutsar, Sander Pritsik, Epp Paalberg, Silvia Luup, Jonne Rooma ja Katrina Ojavee.
Orienteerumises võisteldaks sprindis, jälitussõidus, sprinditeates ja ühisstardist lühirajal. Avastart on 4. märtsil sprindis. Mehed stardivad kell 10.00 (Eesti aeg) ja naised 11.45.