Uudis

Vitipalus tulid Eesti meistriteks Laura Joonas ja Timo Sild

Vitipalus tulid Eesti meistriteks Laura Joonas ja Timo Sild


Esimesed tänavused Eesti meistrimedalid orienteerumises jagati välja Elva lähistel Vitipalu maastikul, kus kaks aastat tagasi toimunud orienteerumise MM-il võisteldi samuti lühirajal ja teatejooksudes.

Elva-Vitipalu maastikukaitseala keeruline lohumaastik võimaldab rajameistril pakkuda ülimalt põnevaid orienteerumisülesandeid. Kahe aasta taguse MMi meeste lühirada valiti näiteks ülemaailmses konkurentsis aasta parimaks rajaks. Väga kõrgest klassist olid tänasedki Eesti MV rajad.

Naiste põhiklassi 4,2 km pikkusele rajale startis 28 naist ja meeste 5,3 km rajale 37 meest.

Naiste kullakonkurentsis sai otsustavaks tehniliselt parim sooritus, mille tegi Laura Joonas (OK Võru).
Ettevaatliku alguse järel püüdis ta raja avakolmandiku lõpul kahe minutiga kinni kiiresti alustanud, kuid siis suure vea teinud Evely Kaasiku (JOKA). Duo püsis suuremate vääratusteta koos lõpuni ning noppis kulla ja hõbeda aegadega 32.14 ja 34.11.
Pronksmedali võitis Marianne Haug (OK Võru), kellel jäi hõbedast puudu 17 sekundit ning neljandaks jäi vaid viie sekundi kaugusel medalist Margret Zimmermann (OK Kape).

Laura Joonas: “Teades, et tegemist on tehniliselt väga keerulise maastikuga, kus kõik otsustab kaardilugemisoskus, olin äärmiselt keskendunud reljeefilugemisele ja suutsin vigu vältida. Tänane medal on alles mu esimene lühirajalt, ehkki teistelt distantsidelt olen võitnud kokku 15 medalit.“

Meeste põhiklassis oli võistlus meistritiitlile tasavägisem ning see käis vendade Lauri ja Timo Silla vahel (EKJ SK).
Peaaegu kogu raja läbisid nad omavahel 10-15 sekundilises intervallis. Raja esimesest punktist poole rajani juhtis noorem vend Lauri, kuid teises pooles oli vanema venna Timo tempo pisut kõrgem, ta läks juhtima ja hakkas tasapisi oma edu kasvatama.
Finišiks oli samal maastikul 2017. a MMil 11. koha saavutanud Timo edu venna ees 37 sekundit. Kahe parema ajad 29.40 ja 30.17.

Kindlat kolmandat kohta hoidis veel raja viimase neljandiku alguseni 2017. aastal samas paigas koos vendade Sildadega MM-teates neljanda koha saavutanud Kenny Kivikas (OK Ilves), kuid saatuslik, enam kui kolme minutiline viga raja kõige tehnilisema punktiga röövis talt igasugused medalilootused.
Pronksi noppis seejärel Kristo Heinmann (OK Peko, 33.52), kes läbis suurema osa rajast koos temast eespool startinud ja kinnipüütud Ats Sõnajalaga (Harju OK).
Sõnajalale neljas koht ajaga 35.42, viies oli Sander Vaher (OK Kobras, 35.57) ja kuues Kenny Kivikas (36.14).

Juunioridest tulid Eesti meistriteks Kristel Kõivo (OK Peko) ja Kaarel Vesilind (SRD).