Uudis

Rattaorienteerumise MM-il saavutas Eesti naiskond 6. ja meeskond 8. koha
Eesti teatenaiskond vasakult Mari Linnus, Piibe Tammemäe, Eleri Hirv_foto Margus Hallik

Rattaorienteerumise MM-il saavutas Eesti naiskond 6. ja meeskond 8. koha

Rootsis, Falunis jätkuvatel rattaorienteerumise maailmameistrivõistlustel olid laupäeval kavas teatesõidud, kus Eesti naiskonnal õnnestus teist aastat järjest saavutada koht esikuuikus. Ka meeskond suutis oma hetkevormist võtta maksimumi ja saavutas korraliku 8. koha.

 

Eesti naiskonna avavahetust sõitis mullusel juunioride MM-il hõbemedali võinud Mari Linnus, kes lõpetas oma etapi riikide arvestuses 7. kohaga. Teises vahetuses polnud Eleri Hirvel küll kõige parem päev, kuid ta suutis naiskonna 7. kohta siiski hoida.

Ankruetapil tegi väga hea ja targa sõidu Piibe Tammemäe, kes suutis tulises lõpuheitluses esikuuiku kohale 5 sekundiga edestada tugevat Prantsusmaa naiskond ning hoida selja taga ka varasemalt maailmameistrikski tulnud Austria naiskonna, mille viimast vahetust sõitis tänavuste Euroopa meistrivõistluste teatesõidu hõbemedalist.

Kokkuvõttes Eesti naiskonnale teist aastat järjest MM-i teatesõidu 6. koht, mis on kindlasti suur kordaminek, arvestades et kõiki meie naiskonna liikmeid on tänavu kimbutanud tõsised tervisemured. Rattaorienteerumise MM-võistluste 20 aasta pikkuse ajaloo jooksul on Eesti naiskond esikuuikusse jõudnud vaid viimasel kahel aastal.

 

Eesti kuulsusrikka minevikuga teatemeeskonna eest sõitis seekord avavahetust lühirajal 6. koha saavutanud Lauri Malsroos, kes raja alguses tehtud eksimuse järel päris liidrite hulgas vahetusse ei suutnud tulla, kuid lõpetas siiski vaid 40-sekundilise kaotuse juures riikide arvestuses 6. kohaga.

Teises vahetuses tegi orienteerumistehniliselt kindla sõidu Marek Karm, andes positsioone siiski mõnevõrra ära kiiruse arvelt ja lõpetades kümnendana. Viimases vahetuses tegi suurepärase sõidu alles esimest aastat täiskasvanute seas võistlev ja suure arenguhüppe teinud noor Sander Pritsik, kes tõstis ankruetapiga Eesti meeskonna kaheksandaks, möödudes ka Itaalia ankruvahetust sõitnud mitmekordsest maailmameistrist.

Maailmameistriks tulid nii meestest kui naistest väga veenva ülekaaluga Soome võistkonnad. Hõbemedalid kuulusid naistest taanlannadele ja meestest šveitslastele. Pronksmedalid võitsid nii naiste kui meeste seas tšehhid.

 

Eesti oli võistkonnaga esindatud ka juunioride maailmameistrivõistlustel, kus suhteliselt noore koosseisuga tuli leppida riikide arvestuses 8. kohaga.

Avaetappi sõitis Eesti meeskonnal alles 16-aastane Timo Kudre, kes tänavu võitnud omaealiste Euroopa meistrivõistlustelt kaks pronksmedalit ning tegi ka kuni 20-aastaste seas südika sõidu ja andis vahetuse üle suhteliselt väikese kaotuse juures 9. kohal.

Teisel etapil kaotas alles tänavu Eesti juunioride koondises debüteerinud Raul Viitmaa küll aega juurde, kuid suutis võistkonna positsiooni hoida.

Viimases vahetuses näitas aga tänavuste juunioride Euroopa meistrivõistluste 7. koha omanik Mihkel Mahla suurepärast sõitu, tuues päeva ühe kiirema ajaga võistkona ligi 2 minutit võrra võitjatele lähemale. Kokkuvõttes eestlastele juunioride MM-võistlustelt teatesõidus riikidest 8. koht.

Juunioride seas võidutsesid nii neidudest kui noormeestest rootslased.