Uudis

Eesti teatenaiskonnnale ajalooline EM-hõbe
EM-hõbeda võitnud naiskond - Epp Paalberg, Doris Kudre, Daisy Kudre-Schnyder. Foto: Raul Kudre

Eesti teatenaiskonnnale ajalooline EM-hõbe

Läti väikelinnas Madonas võisteldi suusaorienteerumise Euroopa meistrivõistluste eelviimasel päeval teatesõitudes. Eesti võistkonna lootused olid eelkõige seotud suurepärases vormis oleva naiskonnaga, kus Eestil oli välja panna oma elu parimas vormis olev kolmik – Epp Paalberg (maailma edetabeli 15.), Doris Kudre (9.) ja Daisy Kudre-Schnyder (1.).  MM-ilt on naiskond 2017. aastal võistnud teatepronksi, kuid EM-il ei ole veel kunagi medalini jõutud. Samas koosseisus ja järjestuses sõites oldi eelmisel EMil neljandad.

Võistlusrada oli igas vahetuses linnulennult 6,5 km pikk, 18 kontrollpunkti ja 150 tõusumeetriga. Epp Paalberg püsis raja esimesel kolmandikul juhtgrupis ja tegi tehniliselt head sõitu. Suure orienteerumisveaga langes konkurentsist üks favoriite – Soome. Tasapisi sõitis teistega vahe sisse Rootsi avavahetuse sõitja Elin Schagerström, kes jõudis teatevahetusse esimesena, 51 sekundit kaotas Soome, 56 sekundit Šveits ja 1.25 Eesti.

Teises vahetuses suurendas Ewelina Wickbom rootslannade edu konkurentide ees, kuid jälitajatest oli parim Doris Kudre, kes möödus Soomest ja Šveitsist ning tõstis Eesti vahetuse lõpuks teiseks. Vahe Rootsiga oli 2.47 ja edu Šveitsi ees 10 sekundit.

Daisy Kudre-Schnyder asus jälitama Lisa Larsenit, kes on tugev eelkõige puhtas suusatamises ja saavutanud 2012. aastal teatesuusatamise MK-etapil Rootsi naiskonna koossesisus isegi 2. koha. Juba raja avakolmandikul õnnestus Kudre-Schnyderil tänu Larseni pisivigadele vähendada vahe umbes minuti peale ja 300 meetrit enne finišit oli vahe vaid 33 sekundit, kuid sealt edasi rootslanna enam ei vääratanud ja tõi võidu Rootsile. Eesti naiskonnale tuli ajalooline hõbe 37-sekundilise kaotusega. Pronksi teenisid väga südi sõiduga šveitslannad (+1.37).

Eesti meeskonna sõit äpardus ootamatult kui avavahetuse esimeses kontrollpunktis avastas Mattis Jaama, et oli unustanud oma märkevahendist kiibi stardi eel nullida. See tähendas starti tagasitulekut ja uuesti alustamist ning seega kõrgete kohtade konkurentsist langemist. Avavahetuse lõpuks oli Eesti 14. kohal,  kaotus liidrile 10.06. Teist ja kolmandat vahetust sõitsid Kevin Hallop ja Andres Rõõm, kes tõstsid võistkonna lõpuks riikidest 9. kohale (+23.24). Esikolmiku moodustasid Soome, Šveitsi ja Norra meekonnad.

Samas toimunud juunioride MM-i arvestuses said Eesti meesjuuniorid – Timo Kudre, Chris Marcus Krahv ja Markus Juhkam – riikide arvestuses 6. koha ning naisjuuniorid – Birgit Rõõm, Liis Marii Kaso, ja Laura Elisabeth Laan –  8. koha.

Täielikud tulemused: https://orienteering.sport/event/european-ski-orienteering-championships-2/relay/

Pühapäeval lõpevad võistlused sprinditeatega, kus medalit läheb jahtima Eesti esindusvõistkond Mattis Jaama – Daisy Kudre-Schnyder. Kell 10 algava võistluse otseülekannet näeb Postimehe portaalis https://sport.postimees.ee/.