Uudis

Daisy Kudre-Schnyder ja Mattis Jaama tõid Eestile EM-hõbeda
Medalikolmik autasustamisel. Foto Doris Kudre.

Daisy Kudre-Schnyder ja Mattis Jaama tõid Eestile EM-hõbeda

Suusaorienteerumise Euroopa meistrivõistlused Lätis, Madonas, lõppesid vaatemängulise sprinditeatega, kus Eesti esindusvõistkond koosseisus Mattis Jaama – Daisy Kudre-Schnyder kuulus kindlate medalipretendentide hulka. Sprinditeates sõidavad ühest mehest ja ühest naisest koosnevad võistkonnad vaheldumisi kokku kuus lühikest teatevahetust, iga vahetus on pikkusega ca 2 km ja kestab liidrite esituses 6-8 minutit. Iga osalev riik saab välja panna kuni kolm võistkonda, seekord startis 26 võistkonda, sealhulgas kolm Eesti võistkonda. Eelmiste võistluspäevade tulemuste põhjal võis eeldada, et peapretendendid medalitele on Norra, Rootsi, Soome, Eesti ja Šveitsi esinduvõistkonnad.

Võistlust alustasid mehed ja juba avavahetusest tuli uhkes üksinduses Norra esimene võistkond, mille eest sõitis Jörgen Baklid, kes kolme päeva eest tuli siinsamas Euroopa meistriks tavarajal. Hästi alustanud Mattis Jaama andis teate üle kolmandal positsoonil, 18 sekundit liidrist. Sellelt positsioonilt alustas Daisy Kudre-Schnyder Anna Ulvensoeni jälitamist, kuid pisut pikema hajutusvariandi tõttu selles vahetuses ei õnnestunud vahet vähendada ja see venis teise vahetuse lõpuks 31 sekundile, Eesti oli tõusnud teiseks. Järgmistes vahetuses kasvatas veatuid sooritusi teinud Norra paar iga vahetusega vahet kümmekonna sekundi võrra, Eesti duol tuli samal ajal pidevalt silma peal hoida kahel Rootsi võistkonnal, kellega käis väga tasavägine heitlus. Ankruetapile läks Daisy Kudre-Schnyder kolmandana, kaotust Norrale oli selleks hetkeks kogunenud minut ja neli sekundit, Rootsi teisest võistkonnast oldi maas 16 sekundit ning sekundi kaugusel hingas kuklasse Rootsi esindusvõistkond. Selles olukorras tegi Kudre-Schnyder taas kõigile selgeks kes on tegelikult Euroopa parim suusaorienteeruja – mõlemad rootslannad jäid üsna pea selgelt selja taha ja vahe norralannaga hakas vähenema. Kuldmedali püüdmiseks oli vahe liidriga siiski juba liiga suureks kasvanud, kuid Eesti võistkond teenis siit oma esimese EM-sprinditeate hõbemedali 2020. aasta pronksi kõrvale. Vahe Norraga kahanes finišiks 28 sekundile. Pronksi teenis Rootsi teine koosseis Linus Rapp-Elin Schagerström (+0.52).

Eesti teine võistkond koosseisus Kevin Hallop – Doris Kudre lõpetas 11. kohal (+3.36) ja kolmas võistkond koosseisus Sander Pritsik – Epp Paalberg oli 16. (+5.36).

Mattis Jaama: „Mulle ühisstardist võistlused ja lühikesed distantsid väga sobivad. Tehniliselt tundsin ennast kindlalt, aga teises vahetuses tundsin, et keha hakkab tühjaks minema ja tekkis väike hirm kas jaksan ikka kolmandas vahetuses ka piisavalt pingutada. Õnneks taastusin oma viimaseks vahetuseks ilusti ära. Tublisti andis jõudu juurde ka pöidlahoidjate kisakoor võistluskeskuses.“

Daisy Kudre-Schnyder: „Mattis tegi väga hea alguse, sealt oli hea jätkata. Rada oli üsna tehniline ja nõudis tõsist keskendumist. Me oleme Mattisega koos sprinditeadet sõitnud juba palju aastaid, meile mõlemile see formaat väga meeldib ja konkurendid ilmselt juba pisut kardavaid meid. Meie määrdemehed olid ka taas suurepärased suusad ette valmistanud ja tänu sellele olid meile kõik võimalused medalivõiduks loodud.“

Täielikud tulemused: https://orienteering.sport/event/european-ski-orienteering-championships-2/sprint-relay/

EM-hõbeda võitnud Eesti võistkond: Daisy Kudre-Schnyder ja Mattis Jaama, foto Raul Kudre ning