Uudis

Põneva sprinditeate MM-kuld Taanile, eestlased 15. kohal

Põneva sprinditeate MM-kuld Taanile, eestlased 15. kohal

Šotimaa põhjaosas, Invernessi lähistel jagati laupäeval välja tänavuste orienteerumise maailmameistrivõistluste esimesed medalid. Nairni linnakeses joostud sprinditeade oli MM-il kavas alles teist korda, mullu Itaalias lõpetas Eesti võistkond 23. kohaga. Võistlus toimub 4-liikmeliste võistkondade vahel, esimest ja viimast vahetust jooksevad naised, keskmisi vahetusi mehed. Iga vahetuse pikkus on ajaliselt 14-15 minutit ehk siis võrdne individuaalse sprindidistantsiga. Maastik oli vahelduv – mereäärsete liivaluidete piirkond vaheldus väikelinna 19. sajandist pärit tänavavõrgustikuga ja parkidega. Võistlus kujunes väga põnevaks vaatamata sellele, et üks suurfavoriitidest, Taani, kohe alguses juhtohjad kindlalt enda kätte võttis. Emma Klingenberg tegi võimsa jooksuga juba esimesel kilomeetril konkurentidega selge vahe sisse ning edestas teatevahetusse tulles oma põhikonkurenti, Šveitsi tervelt 48 sekundiga. Eesti võistkonnas avavahetust jooksnud Evely Kaasiku alustas väga hästi ja püsis raja esimesel poolel esikuuikus, teises pooles veidi väsis, kuid lõpetas siski tublil 11. kohal, liidrist maas 1.08. Teises vahetuses vähendas Šveits vahe Taaniga 32 sekundile. Kenny Kivikas tegi väga ilusa soorituse ja tema vahe liidriga suurenes vaid 10 sekundi võrra. Eesti oli tõusnud 10. kohale, vaid 9 sekundit kuuendast kohast. Kolmandas vahetuses oli ülivõimas šveitslane Matthias Kyburz, kes sai finišiks kätte liidrina rajale läinud mulluse individuaalse sprindi maailmameistri Sören Bobachi. Eesti võistkonnas jooksis kolmandat vahetust pikalt vigastuse küüsis olnud Kristo Heinmann, kes tegi talle hetkel jõukohase soorituse ja andis teate edasi 15. kohal. Liidritena koos rajale läinud ankrunaised Maja Alm Taanist ja Judith Wyder Šveitsist olid samas rollis ka mullusel MM-il, kus Almil jäi paremale ajale vaatamata konkurendi kättesaamisest ja kullast lõpuks 3 sekundit puudu. Nüüd võttis taanlanna mulluse kaotuse eest korraliku revanši kui hakkas juba raja avakolmandikul üha kiirenevas tempos konkurendil eest ära minema. Võidukas finišis oli Taani edu järgmise ees juba tervelt 1.21. Šveitsi ankrunaine väsis raja