Uudis

90 aasta taguse J. Tiisfeldti tulemuse ületas vaid S. Rjabõškin

90 aasta taguse J. Tiisfeldti tulemuse ületas vaid S. Rjabõškin

Esmaspäeval 20. juunil Pirital Linnaorienteerumise päevaku raames joosti sarnasel orienteerumisrajal nagu 90 aastat tagasi Kaitseliidu päevade raames toimunud Eesti esimesel orienteerumisvõistlusel. N-ö retrorajal oli osalejail kasutada tänapäevase orienteerumiskaardiga võrreldes oluliselt infovaesem versioon, mis pidi järele aimama 1926. aasta ürituse kaarti. Ka punktikohad olid valitud võimalikult sarnased.

4,9 km pikkusel 5 kontrollpunktiga rajal suutis 90 aastat hiljem ainsana tol korral võitnud Julius Tiisfeldti ajast (29:18) kiirem olla sprindispetsialist Sergei Rjabõškin (25:00), saades sellega auhinnaks orienteerumisspordi Eestimaale toonud Kaitseliidu poolt välja pandud auhinnakompassi. Teistel osalejatele pani Eesti Orienteerumisliit välja 90. aastapäeva kujundusega külmkapimagnetid.

10. juulil on kõigil huvilistel võimalik osa võtta teisest 90. aastapäeva tähistamise üritusest, kui Tartumaal toimuvad Kaitseliidu lahtised meistrivõistlused orienteerumises.

Esimene orienteerumisvõistlus Eestis korraldati 19. juunil 1926 Pirital. Tänapäevaste põhimõtete järgi peetud Kaitseliidu päevade o-jooksu (meistrivõistlused) 4,9 km 5 KP-ga rajal võitis ajaga 29.18,8 (üks kilomeeter 6 minutiga) Tartu ülikooli majandusüliõpilane Julius Tiisfeldt, tol ajal tuntud kergejõustiklane (Varssavi 1924. aasta ülemaailmsete üliõpilasmängude võitja keskmaajooksus). Kuni II maailmasõjani võistlesid orienteerumises kaitseliitlased, piirivalvurid, sõjaväelased, koolinoored, korraldati meistrivõistlusi. Naiste osalemisest o-jooksus pole andmeid.