Uudis

Kolm eestlast said Jukola teatejooksul teise koha

Kolm eestlast said Jukola teatejooksul teise koha

Soomes peetav ja kogu maailma paremikku koondav ülipopulaarne orienteerumise Jukola teatejooks toimus öösel vastu pühapäeva Joensuu lähistel. Tänavu Soome 100. aastapäevale pühendatud võistlust oli algusest lõpuni kohapeal jälgimas teiste hulgas Soome president Sauli Niinistö.

Õhtul kell 23 startisid 7-etapilisele teatejooksule 1599 võistkonda. Rinnanumbriga 1 astus tiitlit kaitsma Tampere klubi Koovee, mille koosseisus tulid mullu võitjateks ka eestlased Timo ja Lauri Sild. Tänavu oli lisaks neile võistkonnas kolmaski eestlane, Kenny Kivikas.
Esimese kolme vahetuse järel, mida Koovee ridades jooksid soomlane Topi Anjala, ukrainlane Oleksandr Kratov ja soomlane Jani Lakanen, oli võistkond teisel kohal, kuid vahe liidrina liikuva IFK Göteborgiga oli kasvanud 6 minuti ja 51 sekundi peale.
Neljandast kuuenda vahetuseni viisid Koovee võistkonnas teadet edasi vastavalt Lauri Sild, Kenny Kivikas ja Timo Sild, kes kõik säilitasid võistkonna teise positsiooni ja kahandasid kolme peale vahe liidriga 1 minuti ja 40 sekundi peale.
Koovee ankrumehena läks 14 km pikkusele viimasele etapile maailma edetabeli teine mees, paljukordne maailmameister, šveitslane Daniel Hubmann, kellel õnnestus raja avaveerandil nooremast konkurendist, norralasest Eskil Kinnebergist viimase poolt tehtud vea tõttu mööduda. Edu ei õnnestunud siiski hoida, hiilgavas vormis Kinneberg võttis peagi juhtohjad taas enda kätte ja suutis finišini hoida 1-2 minutilist edu ning tuua ihaldatud võidu esmakordselt Göteborgi klubile.

Seitsme ja poole tunnise võistluse lõpuks edestas IFK Göteborg Koovee-d ühe minuti ja kuue sekundiga.
Kolmandana lõpetas teine Tampere klubi, Tamperen Pyrintö, kaotades võitjale juba 9.46.

Parim Eesti klubi oli Saue Tammed, kes lõpetas 98. kohaga, kaotades võitjale 1:48.12.

Laupäeval, enne meeste Jukola-jooksu peetud 4-etapilise naiste Venla-teatejooksu võitis 1376 naiskonna seas Rootsi klubi Alfta Ösa OK ajaga 3:00.12.
Eestlannadest jõudis kõrgeimale kohale Evely Kaasiku, kes jooksis ankruetappi 23. kohaga lõpetanud Soome klubi Kangasala SK ridades.

Parim Eesti klubi oli 133. kohaga OK Kape, kes kaotas võitjale 1:01.59.