Uudis

,https://orienteerumine.ee/eol/uudised/1275.jpg,2017/08/22 00:00:00,1275

Rekordiline rogaini MM Lätis”

,https://orienteerumine.ee/eol/uudised/1275.jpg,2017/08/22 00:00:00,1275 Rekordiline rogaini MM Lätis”

15. rogaini maailmameistrivõistlused toimusid 18-19. augustil Lätis, Latgale kõrgustikul Razna rahvuspargis. Osavõtjate arv tänavusel rogaini MMil oli rekordiline – Latgale metsades jahtis kontrollpunkte üle 900 rogainija 27 riigist. Latgale maastik, kus kehvema läbitavusega metsased künkad vahelduvad soode ja järvedega, meenutab meie Haanja kõrgustikku, mistõttu võisid Eesti võistkonnad tunda end neis metsades üsna koduselt. Eesti parimad rogainijad vennad Eensaared koos Timmo Tammemäe ja Mariann Sulega panustasid aga tänavu augusti esimeses pooles USA-s toimunud seiklusspordi MM-ile. Nende puudumisel jäi Eesti põhiklassides seekord medalita, ehkki jõuti poodiumile väga lähedale.

Rajameistrid olid maastikule viinud 100 kontrollpunkti, pakkudes nuputamist nii strateegiliselt parima rajaplaani leidmisel kui ka teevalikuülesannete lahendamisel etappidel. Lihtsamalt öeldes – mida võtta ja mida jätta ning kas murda läbi metsa otse või joosta suuremaid kaari mööda radu. Lihtsaid ja üheseid vastuseid neile küsimustele paraku polnud.

Meesvõistkondade arvestused jätsid lätlased koju kolmikvõidu. Kulla võitsid veenva ülekaaluga Janis Krumins ja Andris Ansaberg (427 punkti), hõbeda Andris Ronimoiss ja Zigmunds Bībers (392 punkti) ning pronksi Jānis Ansabergs ja Kristaps Jaudzems (389 punkti). Üsna napi vahega jäid neljandaks Siim Klais ja Märt Roosaare (385 punkti). Viienda koha said Sander Mirme ja Ain Fjodorov (375 punkti).

Naisvõistkondade arvestuses jäid Eleri Hirv ja Piibe Tammemäe kõige napimalt, ühepunktise vahega neljandale kohale.

Segavõistkondade arvestuses võitsid uus-meremaalased kulla Georgia Whitla ja Greig Hamilton (382 punkti). Parima Eesti segavõistkonnana olid Neeme Loorits ja Olga Andrejeva seitsmendad (322 punkti).

Naisjuunioride klassis võitsid Helis Pajuste ja Elina-Emiilie Leht hõbeda (259 punkti) ning Kadri Ustav ja Kristin Viikmaa pronksi.

Segaveteranide arvestuses võitis pronksi Armo Hiie koos lätlannast võistkonnakaaslase Ildze Straumega (321 punkti).

Naisveteranide klassis võitsid hõbeda Merike Mets ja Evelyn Himma (295 punkti) ning pronksi Airi Alnek ja Lea Leppik (274 punkti).
Meessuperveteranide klassis võitsid kulla Aleksander Pritsik ja Jaak Rohtsalu (280 punkti). Jaanus Reha ja Tiit Tali said samas vanuseklassis pronksi (273 punkti). Naissuperveteranide klassis võitsid kulla Saima Värton ja Reet Johanson (235 punkti) ning pronksi Marje Tobreluts ja Ene Sulg (199 punkti).
Meesultraveteranide klassis võitsid hõbeda Johannes Tasa, Tõnu Nurm ja Arvo Kivikas (241 punkti). Naisultraveteranide klassis võitsid kulla Virve Orav ja Eha Arb (170 punkti). Segaultraveteranide seas said Anu ja Toivo Saue pronksi (160 punkti).