Uudis

Taanis alanud rattaorienteerumise MM-il sprint eestlastel ei õnnestunud

Taanis alanud rattaorienteerumise MM-il sprint eestlastel ei õnnestunud

Täna Taanis alanud rattaorienteerumise MM-il sõideti avaalana sprindivõistlus. Selles distsipliinis on eestlased võitnud tiitlivõistlustel läbi aegade kokku 10 medalit, sealhulgas 3 kulda, kuid tänane päev suurt rõõmu ei pakkunud – Lauri Malsroos oli eestlaste parimana alles 31. ja Mari Linnus juunioride MM-il 27.

Viborgi mägises vanalinnas toimunud sprindivõistlus oli orienteerumistehniliselt väga keeruline – läbida tuli palju kangialuseid ja sisehoove ning lugeda väga täpselt välja läbipääsud ja kontrollpunktide asukohad müüride ja hekkide vahel. Rattasadulas linnasprintide läbimine on vägagi nõudlik – kiirused on suured ja vanalinna raputavatel munakividel ja treppidel ka kaardilugemine raskendatud.

Meeste 9,1 km pikkusel 27 kontrollpunktiga rajal tuli võtta 115 tõusmeetrit. Tänasel päeval ei pääsenud vigadest ka parimad, kuid kõige kiiremini läbis raja kahe aasta tagune sprindi maailmameister venelane Grigory Medvedev ajaga 22.27. edestades kaasmaalast ja tiitlikaitsjat Anton Foliforov vaid 1 sekundiga. Pronksi võitis noor prantslane Yoann Courtois (+0.11).

Tänavusel sprindi Euroopa meistril Lauri Malsroos polnud hea päev – ehkki ta alustas tehnilist rada teadlikult rahulikult, kogunes vigu distantsi lõikes kokku siiski mitme minuti jagu ja see andis täna vaid 31. koha (+2.45). Lauri sõnul oli raske aru saada kaardistaja käekirjast – osade leppemärkide korrektsus infotihedal kaardil oli kaheldav.

37. koha saavutas Marek Karm (+3.39), kellel oli potentsiaali jõuda ka 30 parima hulka – esimeses vaheajapunktis oli ta 28. Siiski oli tegu mehe parima tulemusega tiitlivõistlustel.
Riivo Roose, kelle spetsialiteediks on ilmselgelt pikemad distantsid, tegi täna ühe suure – 1,5 minutilise vea ja lõpetas 85 mehe konkurentsis 44. kohaga (+4.15). Priit Poopuul jäi üks kontrollpunkt vahele ning tema tulemust kirja ei saanud.

Juunioride MM-il leppis meie ainus naisvõistleja Mari Linnus täna 5,2 km pikkusel rajal 27. kohaga. Endast paar aastat vanemate konkurentidega võistelnud eestlanna sõnas, et tema jaoks oli tegu väga tehnilise rajaga, kus ta ei suutnud vigadest hoiduda.

Naiste seas võidutses lapse sünni järel taas tippsporti naasnud Emily Benham Suurbritanniast. Võitja kaasmaalanna Clare Dallimore teenis pronksi ning nende vahele mahtus Veronika Kubinova Tšehhist. Juunioride maailmameistriteks tulid Thomas Steinthal Taanist ja Lilou Pauly Prantsusmaalt.

Homse puhkepäeva ja metsadistantside Model Eventi järel jätkuvad MM-võistlused teisipäeval lühirajaga.

Fotol: Riivo Roose tänasel MM-i sprindirajal, autor Rainer Burmann