Uudis

Rattaorienteerumise juunioride MM-il saavutas vaid 18-aastane Mari Linnus pikal rajal väga kõrge 4. koha

Rattaorienteerumise juunioride MM-il saavutas vaid 18-aastane Mari Linnus pikal rajal väga kõrge 4. koha

Rattaorienteerumise maailmameistrivõistlused jätkusid täna Taanis pika raja võistlusega, kus eestlased kogesid nii õnne kui suurt ebaõnne. Oma esimesel juunioride MM-il saavutas veel noorteklassi kuuluv Mari Linnus kõige pikemal distantsil – pikal rajal suurepärase 4. koha. Samas toimunud täiskasvanute MM-il oli Lauri Malsroos tegemas elu parimat suurvõistluste sooritust pikal rajal ja oli veel eelviimase kilomeetrini hõbemedali positsioonil, kuid rehvi purunemise tõttu pidi taanduma lõpuks 13. kohale.

Naisjuunioride 29,5 km pikkusel rajal üllatas kõiki endast paar aastat vanematega konkureerinud Mari Linnus, kes saavutas oma esimesel juunioride MM-il 4. koha. Seejuures oli ta tänavustel maailmameistrivõistlustel leppinud sprindis alles 27. ja lühirajal 30. kohaga. Otepääl Audentese Spordigümnaasiumis orienteerumise erialal õppiva Värska neiu parimaks saavutuseks oli seni mullustel rattaorienteerumise noorte Euroopa meistrivõistlustel saavutatud 10. koht.

Juunioride maailmameistriks tuli Kaarina Nurminen Soomest ajaga 1.31.44. Hõbemedali võitis prantslanna Marine Denoual (+2.16) ja pronksi Vilma Kralova Tšehhist (+2.27). Pikal ja raskel rajal kaotas eestlanna võitjale 3.17. ja pronksmedalist jäi teda lahutama 50 sekundit. Noormeeste seas võitis juunioride MM-kulla Jan Hašek Tšehhist.

Meeste eliitklassi võistlusel oli Lauri Malsroos väga lähedal ajaloolisele saavutusele võitmaks rattaorienteerumise MM-medali pikal rajal. 47 km pikkusel distantsil oli ta veel 1,5 km enne finišit liikumas selgelt hõbemedali positsioonil, kuid siis purunes ta rattal rehv. Tühja rehviga sõites kogunes kaotust konkurentidega võrreldes ohtralt juurde ja finišisse jõudes oli ta langenud 13. positsioonile. Seejuures olid eestlased Lauri rattale uue rehvi alla vahetanud enne tänast võistlust eile purunenu asemele, kuid selle sissesõitmiseks ei jäänud enam piisavalt aega.

Riivo Roose saavutas 84 mehe konkurentsis 41. koha (+19.19). Tühjenenud rehvidega lõpuni pingutanud teistest eestlastest saavutas Priit Poopuu 45. koha (+22.55) ja Marek Karm oli 68. (+33.44).

Meeste seas võitis oma karjääri 14. MM-kulla tänavu 41-aastaseks saav vanameister Ruslan Gritsan Venemaalt ajaga 1.50.49. Hõbemedal kuulus prantslasele Baptiste Fuchsile (+1.29) ja pronks venelasele Anton Foliforovile (+1.47).

Naiste eliitklassis tuli maailmameistriks siin juba kolmanda MM-kulla võitnud Emily Benham-Kvale Suurbritanniast (1.55.51). Juba kolmanda hõbeda järjest teenis Veronika Kubinova Tšehhist (+3.34.) ja pronksmedali võitis leedulanna Gabriele Andrasiuniene (+4.03). Seejuures võitsid leedulased viimase individuaalse MM-medali 14 aastat tagasi.

Homse puhkepäeva järel sõidetakse reedel ühis-stardist tavarada ja MM-programm lõpeb laupäeval teatesõiduga.

Foto: Tänane juunioride MM-i pika raja autasustamine – autor Priit Poopuu