Uudis

In memoriam orienteeruja ja akadeemik Anto Raukas (17.02.1935–19.04.2021)

19. aprillil suri Eesti Orienteerumisspordiföderatsiooni esimene president Anto Raukas.

Anto Raukas sündis 17. veebruaril 1935. aastal Tartus kooliõpetaja peres. 1953. aastal lõpetas ta Hugo Treffneri gümnaasiumi, kust sai kaasa spordipisiku, mille toel saavutas silmapaistvaid tulemusi mitmel spordialal. Ta on harrastanud kergejõustikku, malet, tennist, võrkpalli, suusatamist, matkamist ja orienteerumist..

1977. aastal täitis ta NSV Liidu meistersportlase järgu matkaspordis. Ta on valitud 20. sajandi Eesti 100 silmapaistvaima matkaja hulka.

Eesti orienteerumise jaoks on hindamatu väärtusega tema tegevus orienteerumisspordi arendamisel 1960.-1970.-tel: ta oli Eesti Matka- ja Orienteerumisspordiföderatsiooni aseesimees (1960–61) ja esimees (1962–63), Eesti Orienteerumisspordiföderatsiooni esimene president (1963–64) ja asepresident (1964–70). Kuulus 1959–86 Turismi- ja Ekskursioonivalitsuse presiidiumi ning 1964–67 ENSV SOL-i nõukokku. Tegutses orienteerumisspordi kohtunikuna (1967 üleliiduline kategooria).

Anto Raukas oli orienteerumise raamatute autor, võistlusmääruste koostajaid, Vello Viirsalu raamatu "Eesti orienteerumise sünd ja hiilgeaastad 1959–1970" toimetaja. Samas raamatus on Vello Viirsalu tema kohta kirjutanud:

„Ta (Anto Raukas) oli kuuekümnendate algul Aleks Kaskneeme kõrval Eesti orienteerumiselu peamisi mootoreid ja organiseerijaid, kes kriitilistel murranguhetkedel saavutas oma kiire ja paindliku reageerimisega ning temale omase otsustavusega tollastes oludes Eestis orienteerumise arendamisel maksimumilähedasi tulemusi. Ta lävis oskuslikult kohapealsete ülemustega ning lõi sidemeid NSV Liidu teiste suurte keskustega, samuti oli sidemete loojaid ning arendajaid Soome orienteerumisliiduga." Ta on pälvinud ka Soome Orienteerumisliidu kuldmärgi (1964).

Eesti Orienteerumisliit avaldab sügavat kaastunnet kõigile Anto Raukase lähedastele ja sõpradele.