Uudis

Juunioride MMi sprindirajal oli Eesti parim Jürgen Joonas
Jürgen Joonas jooksmas EMV sprindirajal Kuressaares. Foto: Iiv Aavik

Juunioride MMi sprindirajal oli Eesti parim Jürgen Joonas

Orienteerumisjooksu juunioride MMil Türgis joosti laupäeval esimese alana sprint. Pakutud linnamaastik oli väga mägine ja keerulise käänuliste tänavate võrguga, kus oli oluline teha õigeid teevalikuid ja suuta taluda kiiret tempot järskudel tõusudel.
137 noormehe seas tuli 3,5 km pikkusel rajal juunioride maailmameistriks Francesco Mariani Itaaliast ajaga 15.39. Hõbemedal läks Touko Seppäle Soomest (+0.07) ja pronks Axel Elmbladile Rootsist (+0.13).
Naisjuuniore läks rajale 115 ning 2,9 km pikkusel rajal tuli maailmameistriks Malin Agervig Kristiansson Taanist ajaga 14.57. Hõbemedali teenis Hanna Lundberg Rootsist (+0.05) ja pronksi Cecile Calandry Prantsusmaalt (+0.08).
Meie noorte jaoks väga harjumatus keskkonnas oli 46. kohaga koondise parim alles M18 klassi kuuluv Jürgen Joonas (kaotus võitjale +1.56).
Teiste eestlaste kohad: 78. Raiko Marrandi (+3.04), 90. Kustu Künnapas (+3.34), 95. Hando Allmann (+3.55), 70. Johanna Laanoja (+3.28), 72. Mari Linnus (+3.37), 110. Anastasija Pahhomenkova (+9.08), Lorely Kõrveli tulemus tühistati vahelejäänud punkti tõttu.
Osalejate kommentaarid:
Jürgen: „Ma ei olegi sellist sprinti varem jooksnud, kus rada ongi ainult tänavatel ja majade vahele ei lähe. Sarnasus Eestiga puudub 😊 Jäin oma sooritusega rahule. Füüsiline pool oli väga raske, just tõusude tõttu. Orienteerumises osas tegin mõned halvemad valiku, kuid nende elluviimised sujusid hästi. Raja lõpuosa läks päris raskeks, kuna rada oli pikk ja tõusumeetrid andsid end kõvasti tunda.“
Johanna: „Võistlus oli füüsiliselt palju raskem kui ma arvasin. Tõusud olid teada, kuid reaalsus oli ikkagi karm. Jalgades polnud nii palju jõudu kui oleks tahtnud. Samas tehniliselt oli rada kergem kui arvasin. Teevalikutega jään enam-vähem rahule. Veidi oli raskusi ettelugemisega, kuid tehtud valikute elluviimisel probleeme polnud.“
Mari: „Ma ei ole väga palju korralikke sprinte jooksnud ja see oli väga huvitav. Raske nii tehniliselt kui füüsiliselt. Rikkusin hea jooksu ära punktide 2-3 vahelise lühikese etapiga, kus ma alguses ei märganud väikest läbipääsu kaardil ja maastikul. Pingutasin pärast seda veel ka edasi, aga sprindis on nii suur eksimus siiski andestamatu.“
Treener Elo Saue kommentaar: “Arvestades olusid, on tänased tulemused ootuspärased. Loomulikult tahaks alati kõikide õnnestumisi, kuid seda juhtub elus ja orienteerumises väga harva. Jürgen veel 18-klassi jooksjana tegi stabiilse soorituse. Mari üks eksimus langetas ta kohtades palju, kuid kolm esikümne kohta etapiaegades näitavad, et potentsiaali on. Lorelyl jäi õnnetult tihedas võrgustikus üks punkt vahele. Handol oli üks selge eksimus, kuid ülejäänud jooks ühtlane. Ka Johanna, Anastasija, Raiko ja Kustu tegid praeguste võimete kohased jooksud. Sprint on niivõrd spetsiifiline ala, et kuna meil kodustes tingimustes on väga vähe võimalust seda korralikult harjutada, siis tuleb rahul olla sellega mis täna tuli.“