Uudis

Raul Kudre pälvis riikliku spordi aastapreemia

Raul Kudre pälvis riikliku spordi aastapreemia

Suusaorienteerumise maailmameistrivõistlused 2021 toimusid Eestis Käärikul ning need korraldas koostöös Eesti Orienteerumisliiduga Värska orienteerumisklubi Peko Raul Kudre juhtimisel. Tegemist oli ligi aastase koroonapandeemiast tingitud rahvusvaheliste orienteerumise tiitlivõistluste pausi murdmisega ning esimeste suusaorienteerumise MM-võistlustega Eestis. Võistluse ladusat tipptasemel korraldust kroonisid meie sportlaste edukad sõidud, sealhulgas Daisy Kudre võidetud kaks maailmameistritiitlit ning neile lisaks hõbe- ja pronksmedali võidud.

Suusaorienteerumise MMi läbiviimine Eestis veebruaris 2021 kui määratult suur ennastsalgav ja tulemuslik spordikorralduslik tegevus leidis tunnustust ka Vabariigi Valituse poolt ning MMi peakorraldajale Raul Kudrele määrati üks kuuest 2021. aasta riiklikust spordi aastapreemiast.

 „Riiklikud kultuuri- ja spordipreemiad on iga-aastane tänu ja kõrgeim tunnustus, mida valitsus saab kultuuri- ja spordirahvale anda. Preemiate saajad on inimesed, kes on aidanud enda tegevusega muuta Eestit suuremaks, innustanud uusi põlvkondi ning loonud rõõmu selle üle, et ka väike rahvas on võimeline konkureerima võrdsena suurte seas,“ rääkis kultuuriminister Tiit Terik. „Suur tänu ka kõigile preemia kandidaatidele – ainuüksi selles nimistus olemine tähendab valdkonna sügavaimat kummardust,“ lisas ta.

Riiklikud spordi aastapreemiad suurusega 9600 eurot pälvisid:

  • Raul Kudre, kes oli Eestis toimunud suusaorienteerumise maailmameistrivõistluste, juunioride maailmameistrivõistluste ja noorte Euroopa meistrivõistluste peakorraldaja.
  • epeenaiskond kuldmedali eest Tokyo olümpiamängudel
  • Katrina Lehis, kes võitis Tokyo olümpiamängudel pronksmedali;
  • Rasmus Mägi, kes saavutas olümpiamängudel 400 meetri tõkkejooksus 7. koha;
  • ujumise lühiraja Euroopa meistrivõistluste hõbemedalist Eneli Jefimova;
  • WTA finaalturniiri finalist ja nelja WTA turniiri võitja Anett Kontaveit

Spordi elutööpreemiad antakse välja kaks, ning need pälvisid spordipedagoog ja Eesti suusaspordi arendaja ja eestvedaja Kaarel Zilmer ning 54-aastase staažiga sulgpallitreener ja ala arendaja Mart Siliksaar. Kummagi elutööpreemia suurus on 64 000 eurot.

Preemiad antakse üle Eesti Vabariigi 104. aastapäeva eel, 23. veebruaril Eesti Teaduste Akadeemia saalis koos riiklike teaduspreemiate ning Ferdinand Johann Wiedemanni keeleauhinnaga.