Uudis

Päevalaagrid kevadise koolivaheaja ajal õnnestusid

Päevalaagrid kevadise koolivaheaja ajal õnnestusid

22.-24. aprillil toimunud päevalaagrite ajal käidi metsas Aegviidus-Nelijärvel, Taevaskojas ja Obinitsa lähedal Lindoral.  Orienteerumistreeningute võimalust kasutas kokku 53 noort, neist mitmed lausa kahes kohas. Teeningutel osalenud noored olid vanuses 10-20 aastat. Orienteerumisjooksu noortekoondise treeneri Elo Saue oli ette valmistanud sellised rajad ja kaardid, mis andsid õppimisvõimaluse kõigile osalejatele.

Esmaspäeval oli laagriliste tugipunkt Nordwood’i Aegviidu spordihoone. Hommikusse treeningkohta Puki mäel joosti soojenduskaardiga. Mäel läbisid noored kolm kuni viis umbes ühe kilomeetri pikkust ringi, kus nad pidid keskenduma õige suuna hoidmisele ning jälgima ninasid ning orvandeid. Pärast lõunasööki analüüsiti hommikust treeningut ning valmistuti järgmiseks. Enamik noori kinnitas, et nad said maapinna vormidest ja reljeefi kajastamisest kaardil hästi aru. Pealelõunasesse Nelijärve trenni joosti soojendusena 2 km. Treeningkohas läbiti kõigepealt SI-Air ajavõtuga poole kilomeetri pikkune 4KPga mikro-o rada 1:5000 kaardil. Seejärel oli kavas teevalikutele ja oluliste objektide jälgimisele keskendav nö tavaline rada 1:10000 kaardiga ning pärast selle läbimist uuesti SI-ajavõtuga juba läbitud mikro-o rada. Enamusel noortest õnnestus mikro-o rada teisel korral kiiremini läbida. Kahe aja vahe on orienteerumisvaru ehk lahtiseletatuna: orienteerumisoskuse kasvades joostakse juba esimene ring nii kiiresti, et läbimise aega on raske parandada. Hommikul maha sadanud väike lumekord ja veidi märg ilm ei seganud noori.

Teisipäeval kogunesid noored Taevaskoja Puhkekeskusesse. Ennelõunane treening peeti Taevaskoja liivapanga lähistel, kus läbiti kaks või kolm 1-2km ringi kas reljeefikaardi või tavalise kaardiga. Suuremate osalejate treening lõppes lõdvestava o-jooksuga Ahja jõe äärsetel nõlvadel. Pärast lõunasööki toimus taas hommikuse treeningu analüüs, kus põhirõhk oli reljeefi mõistmisel. Pealelõunane treening oli tasasemal maal, kus osalejad pidid valima endale sobivad teevalikud ning aru saama maastiku pinnavormidest. Kõigepealt joosti SI-Air ajavõtuga poolekilomeetrine 3 kontrollpunktiga mikro-o rada 1:5000 kaardil. Seejärel 2,2km või 3,7km pikkune rada ning siis uuesti mikro-o rada. Ajad paranesid oluliselt, sest esimesel korral oli enamikul probleeme tasasel maastikul õige suuna hoidmisega.

Kolmapäevane treeningpäev toimus Võrumaal Tammeveski-Kapera kaardil Lindoral. Sealne maastik on väga sarnane sel aastal nii Euroopa noorte MV kui juunioride maailmameistrivõistluste maastikele, seepärast olid rajad planeeritud just neid võistlusi silmas pidades: ennelõunal tavarada ning pealelõunal lühirada. Tavaraja treeningu ülesanded olid: ‘enne mõtlen, siis jooksen!‘, ‘tean, miks ma sellise teevaliku tegin!’. Lühiraja treeningu teemad: teadlikkus oma asukohast maastikul, teevaliku otsus, õige suund ja selle kontrollimine. Kasutusel oli ka Livelox gps-jälgimine, nii et kahe treeningu vahel Obinitsa puhkemajas toimunud analüüsil oli võimalik võrrelda nii etapiaegu, kiirusi kui ka läbitud teekondade pikkusi. Kui Põhja-Eesti võitles sel päeval lumega, siis Lõuna-Eestis oli mõnusalt soe päikesepaisteline päev.

Täname päevalaagrite o-kaartide kasutamise võimaluse eest: LSF, SK 100, JOKA, OK Põlva Kobras, Madis Oras.

Täname punktide metsa panijaid ja äratoojaid: Rein Zaitsev, Reigo Teervalt, Jaan Viirmann.

Täname treenereid, kes oma treenitavad noored kohale aitasid ja laagripäevade ajal juhendasid: Piibe Tammemäe, Emily Raudkepp, Vallo Vaher, Nikolai Järveoja, Kenny Kivikas.